Méz

Az emberiség ősidők óta kedvelt édesítőszere. Az ipari forradalom kezdetén, a mesterségesen előállított cukor háttérbe szorította. A méz magas ásványi-anyag tartalmát, kedvező élettani hatását, egyre többen előtérbe helyezik, a cukorral szemben. Az egészséges életmód hatására, napjainkban egyre nagyobb kereslet mutatkozik a méz, és további méhészeti termékek iránt. Mindennapi étrendünk fontos kiegészítője. A méhész feladata, hogy természetes formájában kerüljön a fogyasztók asztalára. A méz csíra-gátló hatása miatt, baktériumok nem képesek benne élni, ezért korlátlan ideig eltartható, minőségéből viszont veszít és színe sötétedik. Az érett méz 80%-ban szőlő és gyümölcscukrot, 18%-ban vizet, fennmaradó részben pedig virágport és viaszt tartalmaz.
Fajtájától függően képes ikrásodni, közismerten kristályosodni. Ez a méz cukorösszetételétől függ. Minél magasabb a szőlőcukor tartalma, pl. a repceméznek, annál gyorsabban, viszont ha a gyümölcscukor van túlnyomó részben, akkor lassabban kristályosodik, pl. akácméz. Ebből következik, nem a kristályosodó méz a hamis! Gyümölcsök befőzésekor, tartósításra nagy részben cukrot használnak a háziasszonyok, több évi tárolás után sem kristályosodik be a befőtt leve. A méz a leggyorsabban 15 C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. Aki nem kedveli a kristályos mézet, 40 C-os vízfürdőbe állítva, ismét folyékony állapotba lehet hozni. Természetesen idővel újra elindul ez a folyamat. Rendszeres fogyasztás mellett, ilyen probléma nem adódik, mert gyorsan fogy! Mivel a mézet nem szabad 40 C-nál magasabb hőfokra hevíteni, nyers élelemnek számít, ezért 1 éves kor alatti gyerekek fogyasztására nem ajánlott!

 

A méhekben már van bizalmunk, de a méhésznek ki kell érdemelnie a vevő bizalmát! Ezt csak kiváló minőséggel, elfogadható áron lehet elérni!

 

Jó tanácsok a méz fogyasztásához!

 

-Rendszeresen fogyasszunk mézet.

-A mézes kenyér, vagy kalács fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet!

-A mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk!

 

-Váltogassuk a mézfajták fogyasztását, így sokkal jobban érezzük a különböző íz világot.

-A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, ezek közül a dió a tök és a mogyoró, valamint az azokkal ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja ki Ön is!

-A kevésbé édes kalácsokhoz, pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.

-A forró teába, kávéba már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy fogyasztani lehet.

-Sütéshez-főzéshez is használjunk mézet, mert amellett, hogy kellemes ízt ad a süteménynek higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja.

-Nátha, torokfájás esetén, több mézet fogyasszunk önmagában!

-Lefekvés előtt 2 kiskanálnyi méz, nyugtatóan hat az alvásra!

-Egyszerre ne együnk túl sok mézet, inkább fogyasszunk napi háromszor 1-2 kiskanállal.

-A mézfogyasztás sohase legyen terhes kötelesség, legyen inkább az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja.

 

Fogyassza egészséggel termékeinket!

 

Vissza az oldal tetejére