Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirígy -váladéka, a méhek "teje". Ezzel a csodálatos anyaggal etetik a dajkaméhek a fiasítást 4 napos korukig, vagy folyamatosan, ha méhanyát akarnak nevelni belőlük. Méhpempőt kap enni a petéző méhanya is.

A méhanya naponta a saját testsúlyánál nagyobb mennyiségű pempőt eszik, ezért naponta 1000-1500 petét képes lerakni, és mindezen túl 4-5 évig él természetes körülmények között.
Ezt a jelentős különbséget a méhek és a méhanya között, a méhpempő okozza, illetve teszi lehetővé.

A méhpempő összetétele nagyon összetett, és néhány százaléka még ma is ismeretlen. Nagy része rendkívül jó minőségű fehérje. Megtalálható benne a B-vitaminok teljes sorozata. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik. Fogyasztása az emberi szervezetre rendkívül jó, és hatásos táplálék kiegészítő. Méregtelenítő hatása intenzív, erősíti a leromlott szervezetet, betegségekből segíti a felépülést. Javítja az anyagcserét, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra, keringési panaszokra igen jó hatással van. A méregtelenítésnek kellemetlen hatásai lehetnek. Fejfájás, rossz közérzet, fáradtság, álmosság, enyhe hasmenés, ami néhány nap után elmúlik. Ezek a szervezet intenzív tisztulása miatt jelentkezhetnek. Lehetőleg ilyenkor ne hagyjuk abba a méhpempő szedését, ezután gyors javulás következik be. természetes velejárója, és elmúlik.
Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt különválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk!

Adagolás egy átlagos 80 kg-os felnőtt részére, naponta 3 kiskanál pempős méz.
Gyerekek részére, egy éves kortól ajánlott, 1 kiskanál pempős méz. Testsúllyal arányosan növelhető.


Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó orvosi felügyelet, vérnyomás-ellenőrzés mellett szedhetnek pempőt! Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!

 

A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt.
Hűtőszekrényben +1 - +3 C-n tartandó.
A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti.

A méhpempőt fémmel érintkezésbe hozni nem ajánlott! Legjobb a műanyag kiskanál használata. Fogyasztás előtt érdemes felkeverni!