Propolisz

Ezt a terméket magyarul méhszuroknak nevezzük. A fák rügyei baktérium és vírusölő anyagot termelnek, ez a rügybalzsam melyet a méhek összegyűjtenek. A méhek oldás céljából mirigyváladékkal keverik össze. Ezt az anyagot a kaptár fertőtlenítésére, repedések tömítésére és a viaszsejtek belsejének bevonására használják. A propolisz összetevői attól függnek milyen fáról gyűjtötték a méhek. Tartalmaz vitaminokat, aminosavakat, enzimeket, gombaölő és csíra-gátló anyagokat. Hatóanyagait alkoholban oldva lehet kinyerni, melyet mézben elkeverve vagy tinktúraként lehet fogyasztani. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, sebeknél hegesedés elősegítő hatása ismert. Propolisz tartalmú készítmények első fogyasztása előtt, győződjön meg róla, hogy nem vált ki semmilyen allergiás reakciót!

PROPOLISZOS KÉSZÍTMÉNYEK

PROPOLISZ TINKTÚRA: külsőleg használható bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, valamint gyulladásokra és izületi fájdalmakra. Mindez erős hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása miatt lehetséges. Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs és fájdalomcsillapító hatása van. 

Belsőleg is igen sokrétű az alkalmazása. Sikereket értek el felső légúti betegségekben, nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgy utak fertőzései, fültőmirigy és prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Vérnyomás szabályozó és értágító hatása van. Torokfájáskor és meghűléskor tinktúrás melegvizes napi többszöri gargalizálással a tünetek enyhülnek. Hatásos menstruációs fájdalmak enyhítésére is. 

A természetgyógyászat is igen sokrétűen használja. Kutatások kimutatták, hogy jó néhány olyan baktérium elpusztítására képes a propolisz, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztensé (ellenállóvá) váltak, de a propoliszhoz nem tudnak alkalmazkodni. Viszont a virágporra érzékenyek körében a propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki. A beszerzési forrást mindig ellenőrizzük. A tinktúrát alkoholtartalma miatt 14 éves kor alatt rendszeresen nem ajánlatos fogyasztani! Gyerekeknek 1 éves kortól mokkacukorral, naponta legalább annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya, és hetente ajánlott szünetet tartani. Általános javallat felnőtteknek napi 3x30 csepp.

PROPOLISZOS MÉZ: gyermekeknek a propoliszos méz viszont rendszeresen is adható, fogyasztásuk a betegségek megelőzésében nyilvánul meg. Ráadásul a propoliszos méz hatása a két termék együttes hatásai miatt fokozottabban érvényesülnek. Torokfájdalmakra és torokgyulladásra erősen ajánlott. Hatékonyan gyógyítja ezeket a tüneteket már napi 1-2 kávéskanállal fogyasztva. A propolisz nehezen megszokható ízét is kiküszöböli ez a termék, sőt ebben a formában már különlegességként hat. A természet antibiotikuma,a propolisz, így fejti ki leghatékonyabban jótékony hatását, mert a mézzel keverve lassan terül szét a torokban, és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel. A propoliszos mézbe propolisz tinktúra sűrítmény kerül, ezért minimálisan alkohol tartalmú.

ALLERGIA ESETÉN FELLÉPŐ TÜNETEK: kis hegyes viszkető pattanások a bőrfelületen, a szemhéj piros lesz, az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erős vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznének a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.

FOGYASZTANI TILOS! Pajzsmirigy- túltengésben szenvedőknek, propoliszra allergiásoknak. Alacsony vérnyomásban szenvedők kúraszerűen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást.(A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.)

A propoliszos készítményeket, étkezés előtt negyed órával érdemes fogyasztani!